ОЛАФ си иска парите, ако до месеци няма присъди в България
ОЛАФ си иска парите, ако до месеци няма присъди в България / cнимкa: Sofia Photo Agency

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ вижда положителни знаци от България в борбата с измамите с европари. Ако до няколко месеца обаче няма конкретни резултати и осъдителни присъди и парите не се възстановят от виновните, тогава българската държава ще трябва да ги върне и ОЛАФ има механизъм да ги изиска обратно. Това заяви говорителят на ОЛАФ Алесандро Бутиче, който от вчера е на посещение в България по покана на Клуб „Журналисти срещу корупцията”.

Ето какво още каза Алесандро Бутиче пред Дарик:

Както знаете, българската система все още не е перфектна. Има дела, които завършват без присъда и без основателна причина за това. Имаме интерес как делото "САПАРД" ще завърши. Съдът е част от българската суверенна държава, но ако ЕК установи и реши, че има измама и парите не се възстановят от виновните, тогава ще трябва държавата да ги върне. Трябва да се внимава, когато се посочват имена, особено ние в ОЛАФ не можем да посочим, без да сме сигурни. ОЛАФ очаква края на разследванията и конкретни резултати. Когато имаме доказателства за измами, ги даваме на властите, но националната съдебна власт е тази, която да разкрие виновника. Ако тази съдебна власт не го осъди, а ние имаме данни, че е виновен, имаме механизъм, по който да си търсим парите. Има и решение на Европейския съд в тази насока.

В доклада на ОЛАФ преди няколко месеца беше посочена групата "Марио Николов – Людмил Стойков", но по делото "САПАРД" подсъдим Стойков няма. Как гледа ОЛАФ на това?

В ОЛАФ се фокусираме върху измами, които нарушават финансовия интерес. И прането на пари, и корупцията са свързани с измамата. Що се отнася до конкретни случаи – не можем да коментираме имена – отговорността за наказателния процес е върху държавата. Но това не означава, че ние не може да проверяваме дали е имало злоупотреби с пари и ако установим това, независимо от решението на съда, ще изискаме средствата да бъдат върнати.

Цялото интервю четете и чуйте тук