Окончателно отстраниха от длъжност кмета на Гълъбово
Окончателно отстраниха от длъжност кмета на Гълъбово / снимка: Дарик - Пловдив

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Старозагорския окръжен съд от преди месец, с което кметът на община Гълъбово Николай Тонев беше отстранен от длъжност. Мярката му бе наложена заради това, че срещу него е повдигнато обвинение за нарушение на Закона за обществените поръчки в периода от 2008 до 2009 година. Според прокуратурата Николай Тонев е превишавал властта си и не е изпълнявал служебните си задължения, от което са настъпили значителни вреди.

В средата на август срещу Тонев беше повдигнато обвинение и му беше наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 4 хиляди лева. Защитниците на Тонев поискаха той да бъде върнат на поста кмет на община Гълъбово с мотива, че няма да пречи на разследването, тъй като свидетелите по делото, които са общински служители, вече са разпитани.

Окръжният съд в Стара Загора отстрани кмета на 19 септември по искане на Окръжната прокуратура в Пловдив по разследване за превишаване на правомощията.

Срещу Тонев има повдигнати обвинения за неизпълнение на служебни задължения и за нарушение на Закона за движение по пътищата, както и за нарушение на изискванията на Закона за обществените поръчки.

Предвиденото наказание при тези случаи е от 1 до 8 години затвор и лишаване от правото да се заемат публични длъжности.

По думите на кмета на Гълъбово, той е отстранен от поста не за престъпление или нарушения, а защото служебният му автомобил е шофиран повече, отколкото трябва. По думите му, не той кара колата, а има шофьор и цял отдел, който да следи това.

Други новини от Пловдив