Окончателно оправдаха бившия шеф на агенцията за бежанците
Окончателно оправдаха бившия шеф на агенцията за бежанците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският апелативен съд (СА) оправда окончателно бившия областен председател на БСП в Русе и бивш председател на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев, съобщи „24 часа”.

Мичев беше подсъдим за безстопанственост по времето, когато беше председател на Държавната агенция за бежанците. Според държавното обвинение, в периода август - декември 2008 г. Мичев не е упражнил достатъчно контрол върху два ремонта в сграда на агенцията, в резултат на което са настъпили значителни щети - в размер на над 43 000 лв., за държавния бюджет.

През януари тази година съдебен състав от Софийския градски съд оправда Светослав Мичев и бившия главен експерт в дирекцията Нарцис Димитров по всички обвинения.

От решението на САС става ясно, че първоначално прокуратурата протестира оправдателната присъда, но в заседанието пред втората инстанция променя позицията си, не поддържа протеста и приема, че събраните доказателства установяват лошо свършена работа, но не и признаците на престъплението, за които са обвинени.

Агенцията за бежанците се солидаризира с прокуратурата, не поддържа протеста срещу оправдателната присъда и се отказва от претенциите си.