Нулева ставка на данък добавена стойност (ДДС) за доставка на хляб и брашно гласуваха депутатите с приетите на второ четене текстове от измененията на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. за доставка на хляб и брашно с място за изпълнение на територията на страната, при внос на стоки на територията на страната, като и при облагаеми вътрешнообщностни придобивания на стоки ще се прилага нулева ставка на ДДС. Депутатите приеха, че брашното е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годно за производството на хлебни продукти.

Предложението за нулева ставка за брашното, освен за хляба, е на народния представител Пламен Абровски от партия „Има такъв народ“. То не бе подкрепено от парламентарната бюджетна комисия, но в пленарна зала след прегласуване получи 116 гласа „за“, 103 – „против“ и 11 - "въздържал се". 

Антоанета Цонева от „Демократична България“ заяви от трибуната, че е сгрешила при гласуването и поиска вотът й да бъде зачетен като глас – „против“. Наложи се почивка. След възобновяване на заседанието водещият Мирослав Иванов обяви, че с направеното прегласуване системата е отразила волята на народните представители. Считам, че следва да бъде приет за меродавен резултатът от проведеното второ гласуване, поради което резултатът остава такъв, какъвто бе обявен по-рано, каза той.  

Всеки един от нас трябва да е достатъчно внимателен и отговорен към това как гласува във всеки един момент, защото от всяко наше действие резултатите могат да бъдат изключително съществени и да имат особено високо финансово измерение, заяви Иванов. 

В хода на дискусията Десислава Танева от ГЕРБ-СДС заяви, че с приемането на нулева ставка на ДДС за хляба, в съчетание с 20-процентна ставка на ДДС за брашното, би убило малките хлебарници, които са от занаятчийски тип. Тя заяви, че ще подкрепи предложението на Абровски.

Депутатите решиха още до 31 декември 2022 г. данъкът за хотелиерите, местата за настаняване, включително и предоставянето на места за къмпинг или каравани, да е 9%. С 9 на сто ще се облагат и доставките на книги на физически или електронни носители, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти. Със същата ставка ще се облагат и кетъринг услугите за доставката на храна за вкъщи. Изрично е разписано, че разпоредбите за диференцирана ставка на ДДС не се прилагат за доставката на бира, вино и спиртни напитки. 

С приетите разпоредби се правят промени, свързани с даренията на храни. При гласуването на текстовете Мартин Димитров от "Демократична България" обясни, че с тях на практика храните ще спрат да бъдат унищожавани и ще започнат да бъдат дарявани. В страни като Франция, Великобритания, Германия частните дарения на храни са много важна част от общата социална политика, отбеляза депутатът. 

Депутатите не приеха предложението на Пламен Абровски за 9% ДДС за плодове и зеленчуци, и слънчогледово олио.

 
БТА