Около 40 души въртят бизнес в София с крадени арт произведения
Около 40 души въртят бизнес в София с крадени арт произведения / netinfo

В София има между 30 и 40 души, които се занимават с търговия с крадени произведения на изкуството, съобщи пред Дарик Ангел Папалезов, инспектор в Отдел „Борба с кражбите на предмети с културно-историческа стойност” към Националната полиция. Над 100 са подобните случаи на година.

В полицията разполагат с информация, че има случаи, в които кражбите на отделни ценни предмети на културата са поръчани от хора, желаещи да ги притежават в колекциите си. Ето какво още каза Папалезов за Дарик:

Има много случаи на кражби на предмети на изкуството. Те са някъде около стотина на година. Било то на картини, било на статуетки или пък на нумизматични колекции, на икони от църкви също има кражби. Най-често поводът за кражбите е – има си обособен кръг от хора, които са 30-40 човека в София, които са в много тесни контакти помежду си и когато излезе атрактивно произведения на изкуството, веднага може да му се намери купувач.

Според инспектор Папалезов веднъж попаднали в колекциите на търговците на черно, картините се вадят на показ след десетки години, за да се заличат следите от кражбата. От полицията допълниха, че основен проблем е липсата на регистър на произведенията с културно-историческа стойност у нас. Към момента не може да се говори за строго организирани престъпни групи в този вид бизнес, заявиха още от Национална служба „Полиция”.

Цялото интервю на колегата Николай Христов с инспектор Ангел Папалезов от Национална служба „Полиция” можете да чуете в предаването „Дарик кафе” утре сутрин.