Около 2230 са пострадалите домакинства в района на взрива
Около 2230 са пострадалите домакинства в района на взрива / снимкa: Sofia Photo Agency

Във вторник специалната комисия на Район "Кремиковци" ще приключи с оценките на нанесените поражения след взривовете във военните складове край Челопечене. Това заяви за Дарик кметът на района Ивайло Панев.

 

 

„1230 адреса сме минали, остават още около 1000. Очаквам вторник да приключа с оценките, с констативните протоколи. В момента нямам готовност да ви кажа дори ориентировъчна сума, за да не ви подведа”, каза Панев.

 

 

От къде ще дойдат парите за възстановяването?

 

 

Хората ще си получат парите от Столична община. След това сигурно ще има взаимодействие между Столична община и държавата за възстановяване на средствата, но това аз не мога да го коментирам. При всички случаи Общинският съвет на сесия в четвъртък ще вземе решение за отпускане на тези средства и се надявам до три - четири дни средствата да са в наличност. Друг е въпросът, че много малко от хората до сега са проявили инициатива сами да си решат проблема или да отидат поне при фирмата, която слага стъкла, за да си вземат фактура, която може да бъде осребрена.

 

 

Не може да се получи така, че някой да предяви иск за щети без да ги е получил?

 

 

Не, не. Има една единствена възможност, но според мен те биха били не повече от 30-40 човека, което е нищожен процент - да са си оправили нещата и да ми донесат фактура преди нашата комисия да е минала. След като е минала нашата група и е констатирала пораженията човекът може, ако иска да си намери най-добрата световна фирма да му оправи щетите, ако иска да изчака организирана от нас фирма, но след като сме минали ние. Някои са били нетърпеливи и аз мисля, че те ще са около 30-40 човека, това е неизбежно, те са си оправили щетите преди да минат нашите колеги.