Около 100 таксиметрови шофьори протестираха във Варна
Около 100 таксиметрови шофьори протестираха във Варна / снимкa: Sofia Photo Agency

Около 100 таксиметрови коли се събраха на протест пред сградата на Националната агенция за приходите (НАП) във Варна. Превозвачите поискаха среща с ръководството на приходната агенция заради продължаващите трети ден проверки на шофьорите на жълти коли. 

 

Според управителя на една от големите таксиметрови фирми във Варна, протестът е бил напълно спонтанен. Сред събралите се имаше и жълти коли на почти всички варненски таксиметрови компании, като по това време телефонните им централи бяха изключени.

 

Част от такситата в морския град укриват данъци, тъй като нормативната им база дава възможности да се регистрират по Закона за задълженията и договорите, обясниха от Окръжна прокуратура.

 

Шофьорите плащали по 400 лв. на фирми, които впоследствие отказвали да поемат всичките данъчни задължения през годината.

 

През почивните дни таксиметровите шофьори няма да бъдат проверявани, стана ясно след среща на представителите на протестиращите с част от ръководството на приходната агенция. От своя страна, таксиметровите шофьори във Варна потвърдиха пред данъчните органи и администрацията на града, че ще предоставят всички фискални апарати, за да се изясни случаят.

 

В понеделник предстои среща на кмета Кирил Йорданов с шефовете на таксиметровите компании във Варна, служителите на НАП-Варна, ДАИ в морската столица и  Икономическа полиция.