Около 100 млн. лв. ще спести правителството, ако закрие общинските болници
Около 100 млн. лв. ще спести правителството, ако закрие общинските болници / снимка: БГНЕС
Около 100 млн. лв. ще спести правителството, ако закрие общинските болници
23080
Около 100 млн. лв. ще спести правителството, ако закрие общинските болници
  • Около 100 млн. лв. ще спести правителството, ако закрие общинските болници

Около 100 милиона лева ще спести правителството, ако закрие всичките 130 общински болници у нас. Това изчисление е направило ръководството на КНСБ във връзка с планираното от кабинета преструктуриране на болничната помощ. Според синдикатите реформата ще остави без работа над 5000 медицински специалисти през следващата година, а социалният ефект ще бъде пренатоварване на университетските болници.  

КНСБ и КТ „Подкрепа" подписаха споразумение за създаване на обществен здравен съвет, заедно със съсловните организации в здравеопазването, и поканиха министрите на финансите и на здравеопазването на професионален дебат за развитието на здравната система през 2010-та година.

Натрупаните досега задължения на болниците са на стойност 350 милиона лева. В същото време правителството гласува намален бюджет за здравеопазване и ощетява гражданите, за които здравната осигуровка се плаща от държавата, като прехвърля 830 милиона лева от внесените за тях средства към резерва на здравната каса, обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов:

„Ние очаквахме 600 милиона да се влеят в здравеопазването, а не 830 да се вземат. Очаквахме реално инвестиране в системата на здравеопазването. Очаквахме все пак и някакво подобрение по условията на работата на медицинския персонал и заплащането".

Около 50 милиона лева няма да достигнат през 2010-та година за изплащане на лекарствата от позитивния списък, което означава или съкращаване на списъка, или по-голямо доплащане от страна на пациентите. Синдикатите заявиха готовност за организиране на национален протест пред парламента, ако държавата не приеме поканата за ново обсъждане на бюджета за здравеопазване.