Охрана на дюните в Созополско
Охрана на дюните в Созополско / netinfo

Община Созопол да осигури денонощна охрана на всички пясъчни дюни на нейна територия е разпоредил министърът на екологията Джевдет Чакъров, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.

Мярката е наложена след спешна проверка на инспекцията, по сигнал за изземване на пясък от “Пясъчни дюни” между къмпинг “Градина” и къмпинг “Златна рибка“.

Експерти от регионалната инспекция, съвместно с представители на Гранична полиция и община Созопол, са установили изгребване на големи количества пясък от неизвестен засега извършител.

Даденото на общината предписание е съгласно Закона за защитените територии и Закона за опазване на околната среда, според който кметовете на общини контролират опазването на ландшафта в населените места и крайселищните територии. За случая ще бъде сезирана прокуратурата.

Природната забележителност “Пясъчни дюни между къмпинг “Градина” и къмпинг “Златна рибка” в по-голямата си част е общинска собственост.

На територията на РИОСВ-Бургас има седем пясъчни дюни, обявени за природни забележителности.

Регионалната инспекция по околната среда и водите ще сезира и останалите черноморски общини за по-строги мерки за опазване на пясъчните дюни и ще упражнява засилен контрол за предотвратяване на подобни нарушения.