Един от тях загина
Огромна лавина е затрупала група гръцки скиори и сноубордисти на Боровец.

Инцидентът е станал в района на Маркуджик 3.

Мълнии поразиха няколко основни лифтови съоръжения в Пампорово

Няколко от затрупаните са успели да излязат, но един е останал затрупан под снега. Сигналът е бил подаден в Планинска спасителна служба (ПСС) около 14:13 часа.

Около 19:30 часа тялото на затрупания скиор е било открито, съобщиха от Планинската спасителна служба. Той е намерен в района на "Маркуджик 3", която не е отворена за скиори. "Той нямаше уред за откриване след лавина, което доста ни затрудни. Другите двама затрупани са успели да се освободят и дори се включиха в издирването", обясни началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев.

Пуснати са четири кучета, но лавината е била много голяма и затрупаният е бил на голяма дълбочина, което е затруднило откриването му.

Повишена опасност от лавини в планините

Лавината е била с размери около 150 метра "език" и близо 30 метра ширина. "Това е склон с южно изложение. Вчера и днес имаше ветрове, които са го напълнили със сняг и всичките улеи там, които са много лавиноопасни", обясни още Керкелев.

Рискът от лавини през последните дни се е увеличил заради силния вятър и положителните температури, предупредиха от ПСС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня