/ Радка Минчева
Огнян Дамянов е четвъртият избран член на ВСС от прокурорската колегия. Той беше изтеглен чрез жребий, в който участва заедно с Ясенка Шигарминова.

 Процедурата протече в синтез със закона, заяви главният прокурор Сотир Цацаров след жребия. "Изборът протече при изключително голяма активност. Това показва заинтересованост от страна на колегите прокурори. За всичко, което се случва във ВСС сега, всеки ще трябва да поеме своята отговорност", заяви той.
 
"Бях изненадан, че процедурата стигна до жребий между последните двама кандидати, които имаха по 420 гласа. Законът би могъл да избере по-добро решение, не жребий, а трето гласуване", обясни още Цацаров.

Прокурорите избраха трима представители за ВСС, жребий решава за четвъртия

Вчера на втори тур прокурорите от цялата страна избраха трима свои представители за новия Висш съдебен съвет. Това са окръжният прокурор от Перник Пламен Найденов, апелативният прокурор от Бургас Георги Кузманов и прокурорът от ВКП Даниела Машева.

Четвърти техен представител, който да запълни квотата, обаче не беше избран, тъй като кандидатите Ясенка Шигарминова и Огнян Дамянов получиха равен брой гласове. Затова днес беше изтеглен жребий.