Огнено бедствие в Хасковско
Огнено бедствие в Хасковско / netinfo

Огнеборци гасят пожари в горски и селскостопански масиви в различни части на страната. Девет големи пожара горят в Хасковско. Според огнеборците ситуацията е изключително тежка. Няма достатъчно техника и хора.

Тежко е положението в свиленградско село Щит. Там в пламъци е смесена гора. След като огнеборците са успели да не допуснат пожара в населеното място, сега целта им е да предотвратят преминаването му на турска територия, тъй като голяма част от огъня върви към границата. За щит местните са поискали помощ от ямболската пожарна.

Другият голям пожар е в района на село Върбица. Два пожара има в Тополовград, но част от техниката там е пренасочена към село Орлов дол, където също гори. В Черногорово край Димитровград има пожар в гора и сухи треви. Тъй като всички екипи са по инциденти, в началото беше пратен само един екип, но вече е пристигнала помощ. В Свиленград гори сметището, в село Узунджово също има пожар. В село Нова Надежда беше потушен пожар в единия край на селото, застрашават къщите там, минути след това обаче беше запалено от другия край на селото.

Засега, въпреки че ситуацията е по-тежка в сравнение с бедствието от 2000 година, не се обсъжда вариант за въвеждане на бедствено положение, тъй като пожарникарите успяват да предпазят населените места.

Пожар бушува в горски масив северно от старозагорското село Дълбоки. Пожарът се развива на много голям фронт между селата Дълбоки, Оряховица и Колена. Евакуирани са посетителите от намиращата се в района туристическа хижа. Населените места не са застрашени.

Пожар на голяма площ горя в района между великотърновските села Малък чифлик и Шереметя. Ниви горят в местността Конски дол, намираща се между горнооряховските селища Долна Оряховица, Върбица и Писарево. Горяха площи и в близост до врачанските села Камено поле и Драшан, както и в местността Топола, землище на село Лъки.