/ БТА
Пожарът, който възникна вчера в землището около селата Понор, Безден и Василовци, общ. Костинброд, все още не е локализиран.

По предварителни данни
стихията се е разпростряла на площ от около 1 200 декара, от които 250 декара са иглолистна гора. В ликвидиране на пожара са включени общо 8 противопожарни автомобила – 5 на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София и 3 на Министерството на отбраната. В помощ на огнеборците са се отзовали 50 доброволци, 10 горски служители и 32 военнослужещи.

Към момента използването на хеликоптер е невъзможно заради силния вятър. Няма застрашени населени места.

Днес към 12,40 часа е получен сигнал за горски пожар в района на град Нови Искър. На място са изпратени 5 противопожарни автомобила на столичната пожарна. В помощ на огнеборците са и служители на местното горско стопанство. Стихията е обхванала труднодостъпна местност, като се е разпростряла в смесена гора. Към момента няма данни да са застрашени вилни пространства или селища.

В 07:00 ч. тази сутрин в борбата с пожара към екипа на формированиeто от 78-и батальон за осигуряване по заповед на командира на Сухопътните войски се включиха и шест военнослужещи от 38-и батальон за ЯХБЗ и Е-Мусачево с две авторазливни станции (АРС). Около 10:00 ч. огънят в района беше потушен и противопожарните действия бяха преустановени.

Поради неблагоприятните метеорологични условия, обаче, пламъците са се разпространили в друга посока, което наложи включването на Военновъздушните сили. Екип с вертолет Ми-17 от състава на 24-та авиационна база Крумово излетя в 11:20 ч. за облитане на района и преценяване на обстановката. Военнослужещите от ВВС са задействани по молба на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” със заповед на началника на отбраната.
 
Министерство на отраната, МВР, БТА