Огнеборци и горски служители спряха пожар в Пирин
Огнеборци и горски служители спряха пожар в Пирин / снимка: БГНЕС, архив

За два часа десетки пожарникари и горски служители успяха да спрат огнена стихия в подножието на Пирин. Огънят лумнал към 15.00 ч. днес в местността Врабче на няколко километра над село Илинденци, община Струмяни.

Веднага към труднодостъпния район потеглили три екипа огнеборци от РСПБЗН - Сандански, горски служители и доброволци. Огънят обхванал 20 декара площ, най-вече сухи треви и храсти, както и част от иглолистна гора.

„Подадох сигнал за огнения инцидент, пожарникарите реагираха много бързо. Десетки хора са на място и се борят с пожара, който вилнее под язовира, но е твърде далеч от селото ни”, каза кметът на Илинденци Бойко Ибришимов.

„Колегите ми докладваха, че са локализирали огнището, но в периметъра му все още тлее и отвреме навреме се запалва суха хвойна. Засега няма нищо тревожно, няма пострадали хора, спасена е и близката гора от пламъците”, заяви началникът на РДПБЗН в Пиринския край комисар Георги Пармаков.

За всеки случай в района на пожара ще остане дежурна група, за да не се активира отново някое огнище и да се изпепели близката гора.