Официално се открива ловният сезон
Официално се открива ловният сезон / БГНЕС

Между 40 000 и 45 000 български авджии се очаква да се включат в тазгодишния ловен сезон, който днес официално се открива. Да ловуват ще излязат всички български ловци, които плащат членския си внос, без изключение, каза пред Българската телеграфна агенция председателят на Националното ловно-рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България Иван Петков.

Заради закъснения с подаването на документи за регистрация на няколко ловни сдружения пред Държавната агенция по горите около 15 000 от родните ловци без вина щяха да си останат днес в къщи. Проблемът събра на спешно заседание на 5 август Ловния съвет от Съюза на ловците и риболовците, които поискаха от ДАГ сезонът да започне навсякъде.

В крайна сметка, председателят на Държавната агенция по горите издаде заповед за откриване на сезона, който по традиция започва с лов на птици. Тазгодишният сезон започва и с актуализирани цени. Първата вноска е годишна и е от 50 лева на човек, от които около 15 лева отиват в Държавната агенция по горите, а 35 лева остават в дружинката, за да поддържа развъждането на дивеч. Втората се плаща за всеки излет и е различна според дивеча, като най-скъп е едрият дивеч.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри тази сутрин новия ловен сезон в ловно стопанство "Балчик".