Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието
Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието / БГНЕС
Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието
83904
Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието
Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието
  • Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието
  • Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието

Вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева е номинацията на Реформаторския блок за нов министър на образованието.

Това стана ясно след заседанието на Изпълнителния съвет на блока, който се събра, за да предложи наследник на Тодор Танев. Министър-председателят Бойко Борисов вече е информиран за предложението на Реформаторския блок.

На заседанието е предложена една единствена кандидатура - тази на Меглена Кунева и тя е подкрепена от всички участвали в гласуването, заяви след Изпълнителния съвет Найден Зеленогорски.

"Взехме единодушно решение за номиниране на вицепремиера Меглена Кунева и за министър на образованието", каза Зеленогорски. Вицепремиерът и лидер на ДБГ се е съгласила и реформоторите са убедени, че тя ще се справи.

Коя е Меглена Кунева?

Пред медиите Кунева бе лаконична. Тя благодари на колегите си, че са били единни в мнението си. "За мен това е доказателство за желанието на Реформаторския блок да предлагат решения, когато има нужда от такива", каза вицепремиерът.

На заседанието на Изпълнителния съвет присъстваха и представители на Демократи за силна България, но те не са участвали в гласуването.

Зеленогорски напомни, че те са изразили опозиционно поведение и в този смисъл не би било логично да коментират номинация за министър в правителството.

Оттук нататък предстои заседание на ПГ на Реформаторския блок, на което номинацията отново ще бъде обсъдена. Очаква се решението на депутатите от ДСБ и гражданската квота дали ще подкрепят номинацията. В понеделник ще има заседание на Гражданския съвет, на което ще стане ясна освен позицията относно номинацията за просветен министър и дали депутатите от гражданската квота в РБ ще подкрепят мнозинството или ще излязат в опозиция, както направиха от ДСБ.

Вчера премиерът Бойко Борисов поиска оставката на проф. Тодор Танев като просветен министър заради системно проявяващите се проблеми в в ръководеното от него ведомство и сектора. Последният скандал бе свързан с предложените за обществено обсъждане нови учебни програми.

Борисов призова РБ да предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата.

Тодор Танев: С моя екип сме изпълнили всичко, което се изисква от нас

Танев заяви, че е научил от медиите за исканата му оставка. Той допълни, че с екипа му са изпълнили всичко, което се изисква, и оставят добро наследство.