/ iStock/Getty Images
Понижение на речните нива се очаква през следващите дни, сочи справката на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ за състоянието на реките.

През изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки в Дунавския басейн са започнали да се понижават. Повишения на речните нива има във водосбора на р. Рсенски Лом. Водните количества на реките в по-голямата част от басейна са около праговете за високи води. Над праговете за средни води са водните количества на река Русенски Лом при с. Широково и с. Божичен. През следващите три дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като днес в резултат на оттичане повишения е имало в долните течения на Искър, Вит, Осъм и Янтра.

През изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки в Черноморския район са се повишавали, вследствие на валежи. По-значителни повишения са регистрирани на р. Луда Камчия при с. Бероново /с до 332 см/, на р. Камчия при с. Гроздьово /с до 271 см/. Водните количества на реките в басейна са около праговете за високи води. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки.

В Източнобеломорския басейн нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижавали, като повишения е имало само в средното и долното течение на Марица и Тунджа. Водните количества на реките от басейна са около праговете за високи води. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане в долните течения на основните реки ще има повишения.

В Западнобеломорския басейн през следващите три дни речните нива ще се понижават, като вследствие на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки.
БТА