Очакват пика на грипната епидемия до една-две седмици
Очакват пика на грипната епидемия до една-две седмици / БГНЕС
Очакват пика на грипната епидемия до една-две седмици
37263
Очакват пика на грипната епидемия до една-две седмици
  • Очакват пика на грипната епидемия до една-две седмици

Грипната епидемия се разраства. След като вчера Министерството на здравеопазването обяви епидемия в София-област, днес разпространение на грип е обявено и в Благоевград, Петрич, Дупница, Рила и Кочериново. В някои от училищата в София-област е обявена и грипна ваканция от 20 до 26 януари. Епидемията не е достигнала най-високите си стойности, заяви пред Дарик епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Ето какво още каза тя пред Дарик:

Нараства броят на заболелите в страната. Общо за страната заболяемостта е 153 на 10 000, което означава, че 153-ма души са се обърнали за медицинска помощ и това е всъщност в зоната на предепидемичната заболяемост. Още много малко трябва, за да достигне страната епидемична заболяемост. Още вчера колегите от Благоевград съобщиха, че има такива училища в общините, в които е обявена грипна епидемия. Задачата на колегите от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве е да информират съответния регионален инспекторат.

Това ли е пикът на грипната епидемия или се очаква да се разрасне?

Не, не е още пикът, защото все пак малко области са в предепидемична заболяемост. Грипът бързо се разпространява и предполагам, че до седмица-две и в другите области ще достигнат епидемични нива.