/ ThinkStock/Getty Images
Най-честите нарушения, които се установяват в аптеките, са свързани с отпускане на лекарства без да е представена рецепта. От 300 проверки, извършени в аптеки през последната година, до момента има издадени 50 наказателни постановления. Това съобщи новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той информира и че поради недостатъчна наличност на противогрипни ваксини у нас се очаква допълнителен внос.
 
Недостигът на противогрипните ваксини се отнасял до много градове в страната, посочи Кирилов. "По принцип вносът на противогрипни ваксини е свързан с планиране на компаниите вносители. Всяка година има различни данни за това какво се очаква да бъде необходимо като количества. Общо взето, планирането е доста трудно и предполагам, че това е причината за конкретния казус. Получихме от различни градове сигнали, така че се касае за проблем в цялата страна. Свързахме се с притежателите на разрешението за употреба на противогрипните ваксини, установихме какви са наличните количества и сега ще има допълнителен внос, така че да се гарантира, че за всички пациенти ще има достатъчни количества", каза Кирилов.
 
По повод Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотици, в Националния център по заразни и паразитни болести бе организирана дискусия, на която се подчерта, че близо 700 000 души в световен мащаб годишно умират от придобита резистентност на бактериите към антибиотиците. Една от основните причини за това е неправилната употреба на препаратите. Ако тя продължи, до 2050 липсата на действие на антибиотиците ще се превърне в по-честа причина за смърт от рака.