/ ThinkStock/Getty Images
Очаква ли се сътресение на пазара на земеделската земя?
100525
Очаква ли се сътресение на пазара на земеделската земя?
  • Очаква ли се сътресение на пазара на земеделската земя?
Не се очаква сътресение на пазара на земеделската земя у нас през тази година. Това прогнозира в интервю за Дарик председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков.
 
Факторите, които могат да повлияят са както национални, така и европейски и обхващат проблемите от новия закон за земята до неяснотата с Брекзит и напрежението в Брюксел. Към момента цената на земеделската земя остава стабилна и без промяна спрямо миналата година.
 
"Във връзка с това, което се случва, със закона, с Брекзита ... има едно притеснение и страх, така че не очаквам да има някакви сътресения, а очаквам, ако има покачване, ще бъде много плавно, както сме коментирали. А първите месеци виждаме, че няма търсене, няма предлагане заради лошите климатични условия в страната. Всяка година януари и февруари месец са по-мъртви. Очаквам някакво раздвижване към март или април, но не очакваме голям скок на земеделската земя, поради всичко това, което се очаква да се случи в бъдеще, но ние нямаме яснота, т.е. няма и причина да паднат цените. Така че, както сме коментирали, не повече от 5% ръст до края на годината, той върви с инфлацията..." , обясни председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков
 
Той коментира и новия проектозакон за земята.
 
"Нашето становище е категорично против да се приеме този закон, защото най-важното, което трябва да споменем, е погазването на Конституцията на Р България ... Към този момент, с някои забележки, виждаме, че законът работи относително добре. Виждаме, че земеделието се развива в правилна посока и не бива да приемаме нов закон, който ще бъде по-лош и ще противопостави още повече собственици и ползватели."
 
Нарушава се конституционно право на 3,5 млн. Българи, смята председателят на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи.