/ Dariknews.bg, Смолян
Още не мога да осъзная какво се случи, но за мен е най-важното, че съм жив. Друго всичко е излишно. Това казва 48-годишният миньор Ваклин Цанов, който в сряда в рудник "Крушев дол" бе ударен от 6000 волтова дъга.
 
Човекът е оцелял като по чудо. "След такъв ток е можело да се стигне до фатален инцидент, но просто тоя отгоре  е решил, че трябва да живея още", споделя още мъжът.
 
Миньор оцеля, след като бе ударен от 6000 волтова дъга

Лекарите са категорични, че Ваклин е имал голям късмет, защото токът не е преминал от страната на сърцето. Мъжът работи вече 23 години под земята и никога не е очаквал, че може да се случи подобно нещо с него.
 
"Просто си вървяхме и трябваше да направим един път на машината да мине и за мой лош късмет, е имало оголен кабел и се случи. Усетих как ме удари в гърба, разтресе ме и в едни момент се намерих от другата страна, в канавката, нищо повече. Не съм губил съзнание. Усетих нещо, че ме пари в гърба и крака, стана за част от секундата", разказва миньорът. Всичко това се случва минути преди да свърши първата смяна. Колеги посъветвали Ваклин да потърси лекарска помощ.
 
Волтова дъга уби на място трима мъже


"Просто реших да отида в болницата, защото съм чувал, че не е добре така, че нещо може да стане от тока и дойдох в болницата. Направиха ми кардиограма и каквото трябва и ме приеха тук", разказва миньорът. А запитан дали смята, че живее втори живот, той отговаря категорично: "Абсолютно! Не на сто, на хиляда процента".
 
Инцидентът обаче не го е изплашил и няма съмнение, че ще се върне на работа в мината. До тогава ще трябва да остане на домашно лечение. В момента Ваклин е изписан и е в болнични.