Обвиняемият за убийството на Яна остава в ареста
Обвиняемият за убийството на Яна остава в ареста / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обвиняемият за убийството на Яна остава в ареста
55782
Обвиняемият за убийството на Яна остава в ареста
  • Обвиняемият за убийството на Яна остава в ареста

Съдът остави в ареста Николай Русинов-Чеци, който е обвиняем за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Апелативните магистрати отмениха решението на Софийския градски съд (СГС), с което Чеци трябваше да излезе на свобода срещу гаранция от 15 000 лева. Преди седмица съдия Мариян Марков мотивира решението си с липсата на нови доказателства срещу обвиняемия и определи тезата, според която именно Русинов е убиецът, като силно разколебана. От своя страна апелативните съдии не се съгласиха с мотивите на колегата си и подчертаха, че все още са налице достатъчно доказателства в защита на тезата, че Русинов е извършил престъплението.

Около седмица след като СГС прие, че Николай Русинов може да напусне ареста срещу парична гаранция, обвиняемият за убийството на Яна поиска от апелативните съдии да наложат още по-лека мярка за неотклонение. Магистратите не уважиха желанието на Чеци, както и решението на съдия Мариян Марков от градския съд, който тогава заяви, че обвинителната теза е силно разколебана. По думите на апелативния съдия Алексей Трифонов, за да бъде разколебано предположението, че Чеци е убиецът, трябва да има доказателства в тази посока, каквито към момента липсват.

Ето как съдебният защитник на Николай Русинов адвокат Иво Найденов коментира решението на съда: „На мен това определение не ми харесва, но това, че не ми харесва, не означава нищо. Съдът изложи доводите си. Това е мярка за неотклонение. Някога, ако делото влезе в съда, някой ще трябва да каже дали има доказателства. Смятам, че няма и обосновано предположение, но в крайна сметка това е доводът".

По думите на Найденов ДНК-експертизата, заради която Русинов бе задържан през април, не е доказала нищо ново: „Нищо ново не е донесла. Моят личен коментар и аз мога и ще го заявя официално е, че за всяко нещо се иска дупе и дори и в правото е така. За да задоволим един интерес, някой трябва ясно да каже „да, има такива доказателства". Космите на Николай Русинов не го правят убиец на Яна Кръстева. Абсолютно категоричен съм". Според адвокат Найденов една от причините Русинов да остане в ареста е, за да се задоволи общественият интерес по делото за жестокото убийството.

До момента Николай Русинов-Чеци е единственият заподозрян по делото за убийство на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина. Първият заподозрян за престъплението Пламен Трифонов, който прекара четири месеца в ареста, беше пуснат, заради липса на доказателства. Чеци бе арестуван през април, след като ДНК-експертиза доказа, че пет от намерените общо осем косъма по тялото на Яна, са негови. Все още обаче не е установено чии са другите три.