Обвинителният акт за атентата в Бургас ще е готов до март
Обвинителният акт за атентата в Бургас ще е готов до март / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Обвинителният акт за атентата в Бургас ще е готов до март
66419
Обвинителният акт за атентата в Бургас ще е готов до март
  • Обвинителният акт за атентата в Бургас ще е готов до март

Обвинителният акт по разследването на атентата срещу израелски туристи в Бургас по всяка вероятност ще бъде внесен в съда през март следващата година. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на редовното заседание на Висшия съдебен съвет. Предстои на двама от установените извършители, чиито самоличност и местонахождение са известни, да бъде поискана екстрадиция в България. Има вероятност още в началото на следващата година да бъдат повдигнати конкретни обвинения срещу отговорните за бомбената атака в Бургас.

Родните власти ще използват всички механизми от международна правна взаимопомощ, за да застанат пред съда извършителите на терористичния акт от миналото лято, при който петима израелци и един българин загинаха, а други 32-ма бяха ранени.

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично опроверга съмненията на някои наблюдатели, че делото изобщо ще влезе в съда: „Ако водим разследване само заради самото разследване, някак си обезсмисляме нещата, защото ще се окаже, че разследването е обслужило част от целите, съвсем различни от това разследване, свързани да речем с решението на ЕС по отношение на една арабска организация. Нашето намерение действително е да стигнем до съд. Максимум до първите три месеца на следващата година, когато бъдат събрани категорични данни за виновните лица".

Цацаров поясни още, че двамата заподозрени за бомбената атака, в ролята си на помагачи, не се намират в държави от Европейския съюз. По думите му в момента текат процедури по искане за екстрадиция на тези лица в България. Цацаров уточни обаче, че в случай, че страната ни получи отказ и заподозрените за атентата не бъдат доведени тук, въпреки всичко процесът срещу тях ще започне: „Ако не можем да ги изправим физически, ще ги изправим задочно. Ще дадем ясен сигнал, че в България такова разследване приключва с присъда".