Обвиниха в умишлено убийство петрички полицай
Обвиниха в умишлено убийство петрички полицай / снимка: DarikNews.bg, Благоевград

Окръжната прокуратура в Благоевград повдигна обвинение срещу полицейски служител от Петрич. Евтим Каламски е причинил в съучастие смъртта на 30-годишния Димитър Груев от село Михнево по време на дежурство, определено по график от началника на управлението в Петрич. Младият Димитър е убит от жестоки удари в главата с ръце и крака. Груев е издъхнал 40 минути след нанесения му първи удар в бар, стопанисван от Каламски и съпругата му, посочи прокурор Христо Георгиев.

Благоевградският съдия Маргарита Коцева постанови за Каламски постоянна мярка „задържане под стража”. В ареста остават и съучастниците му Богомил Кунгалов и Стоян Марков от петричкото село Рупите.

„Не съм искал да убивам Димитър. Само го догоних до колата му, за да му взема ключовете, тъй като беше много пиян”, каза пред съдия Коцева полицейският служител Евтим Каламски.

Първоначално прокуратурата обвини тримата съизвъшители за причиняване на смърт по непредпазливост. Въз основа на събрани множество доказателства, в това число и разпит на 20 свидетели, държавното обвинение промени квалификацията на престъплението. Според работното заключение на съдебния медик д-р Яни Златин от извършената аутопсия на Димитър Груев, смъртта е вследствие мозъчна контузия и епидорален кръвоизлив. Експертизата обаче още не е приложена по делото.

Повечето от разпитаните очевидци на кървавото престъпление сочат, че побоят над Груев е бил на два етапа. Първо го ударили Стоян Марков и Богомил Кунгалов. Десетина минути по-късно серия удари по главата нанесъл полицаят Евтим Каламски. Часове след като в петричката полиция постъпил сигнал за починалия Димитър, Каламски отишъл да извършва оглед на местопрестъплението с още трима негови дежурни колеги, изтъкна още прокурор Георгиев.