/ netinfo
Звеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура (СГП) е привлякла като обвиняем д-р Валентин Ангелов, изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология за безстопанственост, от която за болницата са последвали щети в размер на 1 901 561.86 лв. Това се посочва в съобщение на прокуратурата.
 
Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на ДАНС. До настоящия момент са разпитани 80 свидетели. Назначена и изготвена е комплексна съдебна експертиза.
 
В хода на разследването са събрани доказателства, че става въпрос за периода 2013-2015 г. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че директорът на болницата е подписвал договори за обществени поръчки за доставка на лекарства. Вместо да ги следва, Ангелов заплащал за медикаментите повече от договореното. Съществували и дублирани договори с различни фирми за едни и същи лекарства, но на различни цени.
 
По-фрапиращото в случая е, че са купувани лекарства за онкоболни с изтичащ или вече изтекъл срок на годност.
 
До този момент прокуратурата обаче не е установила били ли са лекувани пациенти с негодни лекарства.
 
Арнаудова каза още, че д-р Валентин Ангелов е посочил, че е възложил изпълнението на обществените поръчки на други длъжностни лица и тя не изключи възможността да има още обвиняеми по това разследване.

 Ангелов е с мярка за неотклонение "подписка". Разследването продължава.