/ Thinkstock/Getty Images
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в София Антон Генов е обвинен в престъпление по служба и принуда. Според прокуратурата Генов е превишил правомощията си, като е разпоредил проверки на дружества за преработка на мазнина. Целта му била по този начин да облагодетелства конкурентно дружество, в което работел един от синовете му.

Проверките са извършени в периода октомври-ноември 2016 г. на общо две дружества, които се занимават с изкупуване на мазнина от заведения за обществено хранене.

Мазнината впоследствие се използва като суровина за производство на биогориво и не се причислява към храните, а се води отпадък. По тази причина и дирекцията, оглавявана от Антон Генов, не е имала правомощия да извършва подобни проверки.

Въпреки това през октомври 2016 г. служители на дирекцията влизат в склад на дружество в Нови Искър и изземат над 8000 литра мазнина. Това се повтаря през ноември с друго дружество в София. Оттам обаче дирекцията не успява да изземе суровина, тъй като собствениците подават жалба в Агенцията по безопасност за храните и проверката е спряна.

Според прокуратурата целта на Генов била да облагодетелства друго дружество за преработка на мазнина, в което работел синът му, съобщи градският прокурор на София Емилия Русинова. "В момента, в който са депозирани жалби срещу извършените от него проверки, неговият син е напуснал това дружества", каза тя.

Освен за проверките Генов е обвинен и за това, че опитал да принуди управителката на друго подобно дружество да не развива търговска дейност в София.

Генов е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5000 лв и има забрана да напуска страната.