Обвиниха Масларова за присвояване на 11 млн. лева
Обвиниха Масларова за присвояване на 11 млн. лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова, съобщи за Дарик нейният адвокат Даниела Доковска.

На 5 ноември м.г. главният прокурор Борис Велчев поиска снемането на депутатския имунитет на Масларова, която тогава беше разследвана за престъпление по служба.

Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем Емилия Масларова, че в периода ноември 2007 - май 2009 г., в София, като длъжностно лице - министър на труда и социалната политика, в съучастие като извършители с Михаил Методиев и Венцислав Драганов, и двамата от Стара Загора, е присвоила държавни пари в размер на 11 038 405,55 лв., връчени в качеството й на министър и поверени й да ги управлява, се посочва в съобщение на прокуратурата.

Извършеното се квалифицира като длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лв.

Масларова е извършила и улесняващо присвояването, престъпление по служба, а именно нарушила е служебните си задължения предписани в Закона за обществените поръчки. Извършеното е в съучастие с бившия заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика - Димитър Димитров и с бившия главен секретар на ведомството - Иван Пенев.

По случая се работи от август 2008 г., когато е започнала предварителната проверка.