Обвиниха Красьо Черния в укриване на данъци
Обвиниха Красьо Черния в укриване на данъци / снимка: Sofia Photo Agency
Обвиниха Красьо Черния в укриване на данъци
31259
Обвиниха Красьо Черния в укриване на данъци
  • Обвиниха Красьо Черния в укриване на данъци

Прокуратурата повдигна обвинение за укриване на данъци на бизнесмена от Плевен Красимир Георгиев, по известен с прозвището си Красьо Черния. Съгласно обвинението той не е плащал задълженията си към държавата в периода 2006-2008 година, като дори не е подавал и данъчни декларации. Укритите пари са на стойност близо 100 000 лева. На Красьо е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 хиляди лева.

За подобно престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 3-8 години. В случай, че обвиняемият плати сумата с лихвите преди края на съдебното следствие, наказанието му може да бъде намалено. Във връзка с обвинението прокуратурата е сезирала и комисията „Кушлев".

На 20 юли Софийският районен съд ще проведе първото си заседание по друго дело срещу Красимир Георгиев, по което той е обвинен в лъжесвидетелстване. Бизнесменът е излъгал пред прокурор, твърдейки, че няма познанства с хора от съдебната система и не познава магистрати. По този повод преди 2 месеца бизнесменът посети ВСС, за да даде обяснения. Той отрече да е лъгал и определи обвиненията срещу него като неоснователни. Тогава Красьо показа чувство за хумор и нарочи ВСС за главен виновник за изграждането на медийния му образ на лобист за влияние в съдебната система: „Нямам такова чувство на човека, преобърнал съдебната система, имам чувството на човек, който го използваха. Познавам хора, които впоследствие се оказаха магистрати, за други съм знаел, но това е. Трудно ми е да вляза в медийния си образ все още. Аз ви обещавам, че ще изляза в пълната си красота. Както виждате облякъл съм се целия в черно, ходих и на солариум, за да го докарам на Красьо Черния".

След като беше изискана справка за телефонните му разговори обаче стана ясно, че Георгиев е общувал със съдии. Процесът ще бъде проведен при закрити врати поради наличие на необходимост от запазване в тайна на някои материали. Съдът обаче не посочва кои от тях точно се считат за секретни.