/ IStock
Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу двама мъже - Г.Н. (на 45 години) и П.Ш. (на 40 години) за извършено от тях умишлено убийство в столицата.  П.Ш е обвинен и за незаконно държане на оръжие и боеприпаси. Това съобщиха от прокуратурата.

Двамата обвиняеми са осъждани, като П.Ш. е реабилитиран по право.

Преди 15 години обвиняемият Г.Н. се запознал със семейството. Повод за това бил поетият от него ангажимент да боядисва апартамента им в столицата. Впоследствие той извършвал цялостен ремонт на всичките им жилища, като през годините успял да спечели доверието им.

Съдът остави в ареста обвинените за убийството край Негован

В периода 2016 г. -2017 г., по време на ремонтни дейности в столичен хотел, Г.Н. се запознал с П.Ш. Двамата продължили да работят заедно на различни строителни обекти.
           
В началото на м. юли 2019 г. М.А. се срещнала с обвиняемите и им разказала за намерението си да постави дограма в имота си на бул. „Витоша“ в София. Те приели да извършат услугата и започнали работата в жилището на семейств. Именно тогава Г.Н. споделил на П.Ш., че съпружеската двойка разполага с много пари и трябва да им ги вземат, като ги откраднат или убият семейството.. За целта обвиняемият П.Ш. набавил огнестрелно оръжие - пистолет м. „CZ“, заедно с боеприпаси за него и със заглушител, срещу сумата от 1600 лева.

Няколко дни по-късно обвиняемите започнали работа в жилището на семейство А. Докато обядвали заедно с Г.Н. и П.Ш., стопанинът им споделил за осъществена бърза продажба на собствения им апартамент в столичния квартал „Красно село“. Освен това им казал, че от тази сделка двамата с жена му спечелили няколко хиляди евро.

На 14.07.2019 г. обвиняемите отишли в имота на семейството на бул. „Витоша“, за да продължат работата си. По същото време Й.А. и М.А. се намирали в жилището си.
         
Около 12 ч., докато П.Ш. работел на балкона, Г.Н. дошъл при него и му казал: „Действай!“ Съучастникът му извадил пистолета, поставил заглушителя и приближил М.А. След това произвел изстрел в главата на възрастната жена. Съпруга ѝ – Й.А., обвиняемият П.Ш. убил с два изстрела.

Обвиняемите претърсили целия апартамент, но не намерили крупната сума от продажбата на имота, а само златни накити, монети, часовници и пощенски марки. След като преместили телата на М.А. и Й.А. в банята, двамата се придвижили с джип м. „Гранд Чероки“ до с. Световрачене. Там, от магазин за железарски материали, закупили три големи бидона и найлонови чували.

Г.Н. и П.Ш. се върнали в жилището на семейство А. и започнали да разчленяват труповете, което продължило около 4 часа. Напълнили бидоните и чувалите с трупните останки и дрехите на жертвите и ги натоварили в автомобила, след което почистили апартамента с белина.

Първоначално потеглили към сградата на Техническия университет в столицата, с цел укриването на частите от телата, но променили решението си и тръгнали в посока с. Негован. Стигайки до водоема в района на селото, Г.Н. заявил, че мястото е подходящо. Там започнали безразборно да разхвърлят трупните останки от жертвите във водата и тръстиката. Същото направили и с килима, взет от хола на жилището на убитото семейство, както и с ножовете, използвани за разчленяването на телата.

В следващите дни обвиняемите продали взетите по време на престъплението златни накити в заложна къща срещу сумата от около 900 лева.

На 17.08.2019 г., на тръгване от риболов в близост до с. Негован, свидетел забелязал части от човешко тяло, за което сигнализирал полицията.

В хода на разследването е била изяснена самоличността на двата трупа – Й.А. (на 73 години) и М.А. (на 71 години). Извършителите на инкриминираното деяние – Г.Н. и П.Ш., са били установени и задържани. Понастоящем двамата обвиняеми са с мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.