Обвинените за рекета в пловдивската община излизат от ареста
Обвинените за рекета в пловдивската община излизат от ареста / снимкa: Дарик - Пловдив, Виктор Кадири

Обвинените в изнудване и измама двама общински служители от Пловдив и директор на Консорциум „Екологичен завод” излизат от ареста. Районният съд определи 1000 лева гаранция за шефката на отделите ГРАО и КАО Василка Костова и домашен арест за Саркис Москофян, личен шофьор на кмета Славчо Атанасов и Трифон Мишовски, приближен съакционер на екозавода.

 

Внесените от  прокуратурата 3 тома материали по случая и данните от специалните разузнавателни средства се оказаха недостатъчни магистратите да уважат искането на прокуратурата  за налагането на най-тежката постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.  Заседанието бе при закрити врата. Съпругът на Костова – дознателят от Икономическа полиция и бивш районен кмет на район „Север” Коста Костов, чакаше жена си пред залата. Тя заяви, че няма да обжалва паричната гаранция, макар че е невинна. Адвокатката й Зоя Тошкова каза, че общинската служителка е прекарала 72-та часа в килията, която била без прозорец, заедно с още петима задържани и две нощи й се наложило да спи на  едно легло с друга жена.

 

Според обвинението Мишовски, Москофян и Костова в съучастие са притискали пловдивчанина Асен Костов да плати 5000 лева за „услуга” по придвижването в Общинския съвет на преписка за делба на два имота в кв. „Коматево”, в които той е съсобственик с общината. Документите за замяната, подадени още от предишните собственици на терена, са отлежавали в администрацията от три години и половина. На двамата служители е повдигнато обвинение в измама, а на Мишовски и за изнудване.