Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на дипломирането на кучетата – асистенти и поздрави обучителите от фондацията за реализирането на инициативата Super Glucodog.

Четирите кучета от породата Лабрадор са преминали успешно обученията, организирани от фондация „Очи на четири лапи“ и вече са част от новите си семейства.

куче асистент
Столична община

„Познавам екипа на фондация „Очи на четири лапи“ повече от 10 години. Това са хора, които работят със сърце и професонализъм" – каза кметът Фандъкова и припомни, че Столичната община е един от първите партньори на фондацията. В момента обучението се финансира като държавно делегирана дейност. Кметът поздрави и „Сервие България“ за това, че са избрали каузата като социална отговорност за своята компанията. 

Прея е името на първото куче - асистент за диабетици у нас. Тя помага на 8-годишния си стопанин, като открива навреме симптомите на хипогликемична криза.

куче асистент
Столична община

Заедно са вече година. Ако ги видите отстрани, ще решите, че Симеон и Прея са просто най-добри приятели. Но лабрадорът е много повече - личен асистент, с перфектен нос, който може да го спаси от тежки диабетични кризи.

“Тя надушва, когато имам висока захар, като падна от висока на ниска, тя също надушва”, разказва 8-годишният Симеон Любенов пред NOVA.

„Той има сензор за мерене на кръвта, който седи постоянно апликиран на тялото и Прея успява да изпревари сензора с 5-10 минути и да започне да сигнализира, че се върви към падане на захар”, разказва Магдалена Здравкова-Любенова, майка на дете с диабет.

88 кучета водачи за хора със зрителни затруднени и кучета – асистенти на хора с увреждания са подготвили до момента обучителите на фондация „Очи на четири лапи“. От 2016 година обучават кучета – асистенти за деца и възрастни с двигателни увреждания, а от 2017 година подготвят и кучета – асистенти за деца с диабет.

В момента фондацията разработва програма за подготовка за кучета – асистенти за деца и младежи с аутизъм.