Обучиха полицаи да разследват престъпления от омраза
Обучиха полицаи да разследват престъпления от омраза / снимка: Sofia Photo Agency, архив

1104 полицаи са преминали обучение за разследване на престъпления от омраза, съобщиха от МВР.

Обучението е било проведено в рамките на подписания от заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков Меморандум за разбирателство между вътрешното министерство и Офиса за демократични институции и права на човека (ОДИПЧ) към ОССЕ. Работна група под ръководството на комисар Милчо Енев, директор на Главна дирекция "Охранителна полиция", е изготвил програма за обучение на служители на охранителна и криминална полиция за разследване на престъпления от омраза.

По време на втория етап от програмата за реализиране на меморандума, проведен през април, обучители от българската страна са предали опита си на служители от СДВР и областните дирекции в страната. Разследващите полицаи са били запознати с понятието "престъпление от омраза" и със специалните състави на чл. 162-164 от Наказателния кодекс. Разгледани са били и законодателните промени, свързани с този вид престъпления.

Съгласно програмата на Меморандума за разбирателство предстоят още два етапа на обучение на разследващи полицаи от охранителна и криминална полиция.

Първият етап от обучителния процес е проведен в периода 26-30 март. В него са се включили 50 служители от СДВР и областните дирекции в страната.