Обсъждат вида избирателна система на публичен форум в парламента
Обсъждат вида избирателна система на публичен форум в парламента / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Видът избирателна система обсъжда на заседанието си Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения.

За пропорционалната изборна система с преференции ще говори Борислав Цеков, председател на Управителния съвет на Института за модерна политика. Проф. Емилия Друмева и проф. Михаил Константинов ще представят смесената (немска) избирателна система, а журналистът Валери Найденов - мажоритарната избирателна система.

„Разбирам, че част от идеите са безспорни, други не и именно затова е този дебат, за да поспорим по тях”, заяви в началото на заседанието председателят на комисията Мая Манолова.

Борислав Цеков поздрави ръководството на Народното събрание за решението да включи в такъв мащаб гражданското общество в писането на Изборния кодекс, а не само партийните политбюра, както беше досега.

Янко Петров, един от лидерите на протестите през февруари т.г., предложи да се разшири обхватът на дискусията, да се качи в Интернет информацията за различните проекти и да се пусне в Интернет анкета, за да се види реакцията на хората по тях.

В пленарната зала присъстват стотина представители на неправителствени организации. Има представители също на Сметната палата, на ГРАО, на НСОРБ, членове на Изборния борд към Министерски съвет, ЦИК, тук са и представители на КБ, ДПС, „Атака”, НДСВ, ВМРО, партията на Зелените и др. В пленарната зала не присъстват представители на ГЕРБ, отбелязва БГНЕС.

Това е втората публична дискусия на тема „Избори”, която комисията на Мая Манолова организира.

Обсъждат вида избирателна система на публичен форум в парламента
netinfo