/ iStock/Getty Images
Да се върне старият принцип по отношение на уличната регулация, като за него се предложат нови текстове в Закона за устройство на територията. Предложението бе обсъдено на втората работна среща, проведена по покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, на която бяха обсъдени най-спешните за прецизиране разпоредби на закона. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На срещата е било предложено да се обърне внимание на срока на давност на разрешенията за строеж. Коментирани са били и изменения на нормативните разпоредби, уреждащи придобиването на проектантска правоспособност, както и влизането в сила на гаранционните срокове. На обсъждане бе подложена и темата за инженеринга в инвестиционния процес.

Сред предложенията, са и изискването за съставяне на технически паспорти за строежите. Предвижда се това да се прави при бъдещи строително-монтажни работи, за които е необходимо издаване на разрешение за строеж. Изказано е било и мнение изискването за технически паспорти да отпадне за частните сгради, но такива задължително да се съставят за държавните и общинските сгради, както и за съоръженията, за да има информация за тяхното състояние.

Подготвят се промени и за въвеждането на административен контрол от страна на ДНСК при издаването на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на морските плажове и в националните курорти. Предложението е обвързано със задължението на дирекцията да премахва такива обекти, които не отговарят на изискванията. Ще бъдат преразгледани и разпоредбите, които се отнасят за свързването на преместваемите обекти с инженерните мрежи.

След преминаване на необходимите подготвителни процедури, предложенията за промяна на закона ще бъдат подложени и на обществено обсъждане.