Обсъждат необходимостта от закриване на училища
Обсъждат необходимостта от закриване на училища / netinfo

На заседание на Общинския съвет във Враца ще бъде обсъдено предложението на заместник-кмета по образование Силвия Драйчева за закриване на две училища. Според разчетите учебните заведения в селата Три Кладенци и Нефела не биха издържали финансово в условията на делегиран бюджет.

Средномесечно училището в Нефела разполага с 4916 лева, а от началото на юли само за минимална работна заплата на учителите ще бъдат нужни 5000 лева. Подобен е проблемът и с училището в село Три кладенци, където преразходът възлиза на 1500 лева месечно.

Две заседания на общински съвети в Разградска област се провеждат днес. Общото при двете е, че в дневния ред на местните парламентаристи и в Лозница, и в Кубрат има точка “закриване на училища”. Под въпрос в Лозница е училището в село Каменар, където учат 20 деца. В Кубрат общинското ръководство предлага за затваряне учебните заведения в Мъдрево и Звънарци.

Днес е крайният срок за внасяне на документи в регионалните образователни инспекторати от местните управи относно закриването на училища. В Разградско вече има становища за закриване на учебни заведения в община Разград – на училищата в Благоево, Гецово, Дряновец и Мортагоново; в Завет – в Иван Шишманово и Прелез. Закриват се и два Общински детски комплекса – в Завет и Самуил.

На извънредна сесия местният парламент във Варна ще решава за оптимизацията в образованието в града. Очаква се на въпроси да отговаря кметът на морската столица Кирил Йорданов.