Обсъждаме 4 варианта за миротворци в Ливан
Обсъждаме 4 варианта за миротворци в Ливан / netinfo

Четири са вариантите за участие на България в омиротворителните сили в южен Ливан, като окончателното решение ще бъде взето след консултации с представителите на ООН и Европейския съюз. Сухопътните войски са обявили готовност да изпратят охранителен взвод с численост 30 души и разузнавателна част.

Ако бъде избран варианта страната ни да участва с военен контингент в състав до 50 души, военните ще имат задача да охраняват конвои с хуманитарни пратки за местното население, както и да изграждат контролно-пропусквателни пунктове.

Вторият вариант е България да изпрати два стандартни медицински екипа от по 5-има медици, които включват хирург, анестезиолог, травматолог и две операционни сестри.

Има възможност да изпратим и само хуманитарна помощ за пострадалите от военния конфликт, която ще бъде в рамките на 100 000 евро.

Ако операцията на ООН има необходимост от военна поддръжка по море, България може да изпрати край ливанския бряг купената от Белгия фрегата „Дръзки”, която през октомври ще приключи участието си в операцията на НАТО по контрол на корабоплаването в Източното Средиземноморие „Актийв Индевър”.