Обстановката в затворите – буря в чаша вода
Обстановката в затворите – буря в чаша вода / снимка: government.bg
Обстановката в затворите в София и Пазараджик остава непроменена. Протестът на затворниците срещу проекта за закон за амнистията преминава с дребни нарушения на правилника, като например неприбиране в килиите нощно време. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов. Той оприличи ставащото в двата затвора като „буря в чаша вода”.

Неподчинението на затворниците Бонгалов разбира така: „Като че ли основното искане е да се получи публичност, да се привлече вниманието на журналистите, да получат трибуна, да участват в дебата за този закон. Беше им казано, че те са лишени от свобода и в този закон те няма да участват, това ясно го заявихме. Нещо повече – за първи път журналистическата гилдия е учудена, че ние в ръководството на Министерството на правосъдието ограничаваме достъпа на журналистите до лишените от свобода.

Бонгалов обясни също, че този дебат не е тръгнал от килиите, въпреки че се остава с впечатление, че за закона за амнистията се действа под натиск.

Заместник-министърът на правосъдието допълни, че според проектозакона за амнистията, на предсрочно освобождаване от затворите подлежат около 1500 души, които и без друго работят на облекчен режим извън затворите, без охрана през деня.