Обстановката в страната след падналите валежи
Обстановката в страната след падналите валежи / netinfo

Второ денонощие продължава да вали сняг в цялата Великотърновска област. Снежната покривка достигна почти метър в община Свищов. Между 60 и 70 см. в община Велико Търново.

Най-критична е ситуацията в община Свищов. Пътищата от крайдунавския град по посока Русе, Плевен и Вeлико Търново са затворени за почистване. Очаква се допълнителна техника от военното поделение в Белене. Верижна машина на „Гражданска защита” превозва хора, които са на хемодиализа от селата до болницата в Свищов.

В община Полски Тръмбеш са затворени пътищата към селата Орловец, Стефанстамболово, Полски Сеновец и Обединение. В Горнооряховско са затворени пътищата Драганово – Горски Горен Тръмбеш, Стрелец – Паисий и Върбица – Писарево. През нощта екипи на „Гражданска защита” са изтеглили от преспите автобуси в районите на Елена и Стражица, и автомобили край Честово.

В община Велико Търново всички пътища все още са проходими при зимни условия, но шест селища около Вонеща вода са без ток от снощи.

В Прохода на Републиката тежкотоварните камиони да се движат с вериги, припомнят от Областно пътно управление. Същото ограничение важи за пътищата в Еленско и за участъка от разклона за село Кесарево до Моравица на главен път София – Варна.

Пет новозагорски села са без ток. "Работи се по отстраняването на проблема в тези села и възстановяване на електроподаването", съобщиха от "Гражданска защита" в Нова Загора. Улиците в града се почистват от центъра към периферията му. От фирмата, ангажирана с почистването му, са разпръснали и луга. Продължава почистването на централната пешеходна зона.

Непочистени са участъците от пътя между селата Еленово, Прохорово, Омарчево, Питово. Почистени са участъците към останалите села, но на места има заледявания. Отворен за движение е пътят Нова Загора - Сливен. Затворени за движение са пътят Нова Загора - Гурково и главен път ІІ - 66 - Нова Загора - Стара Загора. На територията на община Нова Загора пътят е почистен. Проблем създава непочистеният участък от Стара Загора до територията на община Нова Загора.

Снегопочистваща машина и Многоцелеви транспортьор лек брониран близо три часа издърпват закъсалите автомобили по пътя Петолъчката-Лозенец - Венец, съобщи областният управител Николай Пенев. Изтеглянето допълнително се затруднява от силния вятър и продължаващия снеговалеж, каза Пенев, който също е в района на Петолъчката. Колите се издърпват една по една, има образувани преспи от около метър и навяванията продължават. Сред колите има и закъсали ТИР-ове. „Не мога да преценя колко са закъсалите автомобили, нито кога ще бъдат измъкнати от снега”, каза още Пенев.

От Дирекция „Гражданска защита” в Ямбол съобщиха, че в областта без ток продължават да бъдат 19 населени места, като 17 са в община Тунджа. Част от промишлената зона на Ямбол продължава да е без електрозахранване.

Проходим при зимни условия е пътят Петолъчката –Елхово- ГКПП-Лесово, както и пътят Сливен-Ямбол –Средец.

От община Тунджа съобщават още, че вече има достъп и до пътя Калчево-Победа-Елхово, както и Симеоново-Асеново и Тенево Симеоново.

Все още затворен за движение е проходът Шипка. Товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета и с вериги. По разпореждане на областния управител Мария Нейкова кметът на община Мъглиж ръководи група, оборудвана с военни машини и булдозер, която е потеглила към планинското село Селце за евакуация на намиращи се в селото семейства с малки деца.

Екипи на „Гражданска защита” и Пътно управление ще потеглят към друго планинско село – Борущица, за да евакуират родилка.