Обстановката в страната след дъждовете
Обстановката в страната след дъждовете / netinfo

Навсякъде в област Монтана вали сняг, но пътищата са проходими, съобщиха от фирмата "Пътно поддържане" в Монтана. В прохода Петрохан снегът е шест сантиметра, пътят е почистен и опесъчен. Там е наложено ограничението всички автомобили да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета. Трийсет и две машини почистват пътищата. В планинските части на региона температурата е минус 2 градуса, дебелината на снежната покривка - пет сантиметра. В равнинните части температурата е нула градуса, снежната покривка е 2-3 сантиметра. Вторият за тази зима сняг не създаде затруднения за снабдяването с ток и вода в областта, съобщиха от Гражданска защита. Днес на спасителите се е налагало да излизат само веднъж от базата си - за изтегляне на ТИР на стръмен участък от пътя край Монтана.

Задръстване се е образувало в района на Мало Бучино и Голямо Бучино преди София. Причината е камион, който се е завъртял на пътя и затруднява преминаването на автомобилите.

Спряно е движението за тирове с ремаркета на в местността Предел. Това съобщават от благоевградската полиция.

Причината е заснежаването на пътя. Движението като цяло е затруднено в момента. В момента се участъкът се опесъчава.


10 къщи наводни реката в хасковското село Сусам снощи. Водата е влязла в дворове, приземни етажи и селскостопански постройки. Наводнени са фуражи и зърно. Причина за разлива е непочистеното корито на реката, за последните години това е четвъртото преливане. През нощта в селото са останали дежурни екипи на Гражданска защита и пожарната. Опасност за населението няма, водата вече се е отдръпнала. Овладяни са разливите в общините Димитровград, Минерални бани и Хасково, съобщиха от Гражданска защита. За последните два дни в региона са паднали почти два пъти над месечната норма валежи, на места до 147 литра на квадратен метър.

20-25 литра на квадратен метър е количеството на падналия през почивните дни дъжд на територията на община Сливен, съобщи за Дарик Снежана Кънева, директор на дирекция "Строителство, екология и управление при кризи" към общината. Обилните валежи са довели до преливане на язовира в село Николево, паднали са дървета по поречието на Тунджа в района на село Самуилово. Според Кънева наводнени частни имоти има във всички села в равнинната част на общината. Две комисии към дирекцията правят проверки днес на получените от различни населени места сигнали, друга комисия проверява щетите, нанесени в Сливен.

Прелива язовирът в село Николаево, а в село Злати войвода всички прилежащи земи около каскадните микроязовири са наводнени. В село Самуилово част от бреговата ивица близо до моста на река Тунджа се е свлякла и 5 дървета са паднали в коритото. В село Чокоба е наводнена помпената станция, а в село Панаретово - кравеферма.

Частично запушване на шахти има и в Сливен. Установени са големи течове в спортните зали "Васил Левски" и "Дружба" и в Дома за деца с умствена изостаналост "Св. Стилиян детепазител". Граждани са сигнализирали, че в коритото на река Асеновска има паднали клони.

Осем селища в област Пловдив са без вода след дъждовете заради аварирали съоръжения на ВиК. В други четири водата не е годна за пиене и може да се използва само за санитарно-хигиенни нужди, предупреждават от дружеството.

В Калофер захранването е спряно заради изключително висока мътност на водата и ще бъде възстановено, след като приключи засиленото хлориране. В Карлово, Наречен и Сушица вода има, но не е годна за пиене и може да се ползва само за санитарно-хигиенни нужди, предупреждават от ВиК.

Вода няма в селата Златовръх и Патриарх Евтимово заради прекъснато електрозахранване. Наводнени помпени станции пък оставиха на сухо Богдан, Каравелово и Розино. Без захранване са още село Караджалово, където е аварирала помпа, Куртово и квартал на хисарското село Кръстевич, където водопроводът е залят от придошлата река. Режим на 6 часа е въведен в Тополово заради аварирал водопровод, а част от къщите във високата зона са без вода.

Язовирите в област Пазарджик са пълни, но няма опасност от скъсване на диги, каза за Дарик радио дежурният в Гражданска защита инж. Андон Андонов. Нивото на реките Марица и Тополница се понижава, няма опасност от скъсване на моста при река Луда Яна в участъка между Пазарджик и Пловдив, където вчера положението беше критично. Отводнени са три възлови кръстовища в Пазарджик и трафикът вече е нормализиран. Екипи на Гражданска защита отводняват къщи в село Попинци и залетият цех в село Калугерово. Приземните етажи на пет къщи в ракитово също се отводняват.


7 села във врачанско са без ток от тази нощ, съобщават от Гражданска защита. Това са селата Чирен, Три кладенци, Лесура, Осен, Галатин, Фурен и част от Девене. Причините са аварии на два далекопровода.

Около пет и половина метра достигна нивото на река Янтра край Велико Търново, при критична точка 6 м., съобщи инж. Веселин Ковачев от областна дирекция на Гражданска защита. За сега няма непосредствена опасност за преливане в Асенова махала и до завод “Победа” в квартал “Чолаковци” . Струпване на дънери и клони затруднява оттичането на реката в района на Дълга лъка и екип на Гражданска защита е започнал разчистване.


На този етап няма опасност от преливане на двата големи язовира на територията на област Велико Търново. Свободният обем на язовир “Йовковци” е 19 милиона кубически метра, а на язовир “Ал. Стамболийски” 40 милиона куб. метра.

Приземни етажи на повече от 30 къщи са наводнени в град Кърджали, наводнени са три къщи в село Глухар, в село Пепелище – една. Мостът на село Люлякоов е отнесен. От полунощ прелива язовир „Кърджали”, отворени са три клапи на язовир „Студен кладенец”. В община Крумовград без ток са 11 населени места.

В осем от селата на община Тунджа има наводнени къщи и помещения. Залято е дерето на село Роза. Нивото на реката е критично в района на село Крумово. Три къщи са залети в село Тенево. Наводнен е и птицекомбинатът в село Болярско, както и котелното помещение на Основно училище "Йордан Йовков" в Ямбол.