Обстановката в страната се нормализира след падналия дъжд
Обстановката в страната се нормализира след падналия дъжд / снимки: Sofia Photo Agency

Сравнително спокойно е преминала нощта след вчерашните порои в страната, научи Дарик от дежурните в „Гражданска защита". По данни на дежурните екипи в службата продължават валежите в Западна България - София и областта, Перник, Враца, Плевен, Монтана, Ловеч. Дъждът обаче е по-слаб, няма нови поражения, няма и сигнали за изпаднали в бедствие хора.

До късно вчера екипите им отводняваха пострадали сгради и инфраструктура, разчистваха блокирани пътища и помагаха на закъсали автомобили.

Сред най-засегнатите от интензивните валежи бяха областите Смолян, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Разград, Монтана, София и Бургас. Екипи на „Гражданска защита" са оказали помощ на 12 закъсали автомобила между смолянските села Момчиловци и Кутела. През днешния ден ще продължи разчистването на кални наноси от пътната мрежа в Смолянска област. Отстранени са и проблемите с електрозахранването в Смолян.

Основно преди полунощ са приключили повечето от спасителните работи на екипите на „Гражданска защита" в почти цялата страна - отводняване на сгради, почистване на блокирани от пороите пътища. В първите минути на днешния ден е оказана помощ на два закъсали автомобила в района на язовир Кърджали, съобщи за Дарик оперативният дежурен в „Гражданска защита" Румен Ангелов.

Най-голямото количество сумарен валеж от вчера до 15 ч. днес е паднало в района на Оряхово - 104 л./кв. м., съобщи дежурният синоптик в НИМХ на БАН Анастасия Стойчева. В Кнежа са паднали общо 67 л./кв. м. дъжд, във Враца - 53 л, в Елхово - 49 л, в Монтана, Лом, Плевен и София - по 47 л, в Русе - 43 л, на Черни връх и на връх Мургаш - по 42 л, на връх Мусала - 24 л, а на връх Ботев 13 л./кв. м.

Под 10 л. на кв. м. е сумарното количество валеж в района на Хасково и на Кърджали.

В Дунавската равнина духа силен до бурен вятър, като в районите на Русе и Монтана той е със скорост 50-55 км./ч. До бурен е вятърът в района на Пловдив - 65 км./ч. До 120 км./ч. достига вятърът на Черни връх, а на връх Ботев - до 65 км./ч.

Живеещите до река Хлебаровска в паника са излезли от домовете си и са наблюдавали повишаващото се ниво на водата, но след спирането на дъжда хората са се успокоили. На 6 август 2007 г. - порой заля Цар Калоян и Езерче, река Хлебаровска излезе от коритото си, скъсаха се стените и на околните язовири. Осем човека загинаха, унищожена бе над 70% от инфраструктурата в селищата.
 
Основно преди полунощ са приключили повечето от спасителните работи на екипите на „Гражданска защита" в почти цялата страна. В първите минути на днешния ден е оказана помощ на закъсали в района на язовир Кърджали.

В следствие на неспиращият втори ден дъжд в Ловешка област, нивото на река Вит при преминаването й през Тетевен се е покачило до 170 см, а нивото на река Осъм при Ловеч е 78 см, съобщи Иван Чоканов от Областна дирекция "Гражданска защита" в Ловеч. По думите му наводнения могат да се очакват от преливане на реките в областта, ако завали проливен дъжд, но ако валежите са спокойни както през вчерашния ден, водата в реките се оттича. Най-обилен е бил дъждът в Луковит, където за последното денонощие са паднали около 48 л/кв.м, в село Рибарица, община Тетевен - 45 л/кв.м и в Априлци - 33 л/кв.м.

Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани валежи и гръмотевични бури с локални интензивни валежи и градушки. Над страната ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици и градушки. По-интензивни ще са валежите над западните и планинските райони до 15-20 л/кв.м.

При реална опасност от наводнение министерството препоръчва ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение. При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, защото високата вода може да ви отнесе. При пътуване е препоръчително шофьорите да спрат и изчакат спирането на пороя. Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен, ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви.

Прогнозата за първия ден на новата седмица е за превалявания от дъжд над цялата страна, придружени от гръмотевици. Очакваното количество на валежа е от 5-25 л/кв. м, на отделни места в планинските райони, над Централна и Североизточна България до 30-40 л/кв.м. Има условия за локални градушки и засилване на вятъра. При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и да изчака спирането на пороя. На телефон 112 можете да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортни произшествия и други инциденти.

Как да действаме при буря или опасност от наводнение?