Обстановката в страната се нормализира, отпадат пътни ограничения
Обстановката в страната се нормализира, отпадат пътни ограничения / снимка: DarikNews.bg, архив

Обстановката в голяма част от страната вече се нормализира. От Агенция „Пътна инфраструктура”, информират че вече се отменят редица пътни ограничения.

Отпада забраната за движение на моторни превозни средства по пътя Девин - Михалково (след кръстовище за Девин до кръстовище за с. Лясково), по пътя Доспат - Батак и по пътя Доспат - Гоце Делчев. Товарните автомобили трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Пътят Добрич - Варна вече е отворен за движение, съобщиха от Областното пътно управление. Пускането на автомобилите става поетапно, за да не се образува ново задръстване на пътното платно. Пътят бе затворен по-рано днес заради аварирал тежкотоварен автомобил, който беше препречил движението. Ограничението за превозните средства по отсечката бе въведено до изтеглянето на камиона.

Отпадат ограниченията за движение на автомобили с вериги и на пътя Бяла - Русе.

Обстановката в Бургас и областта се подобрява, съобщи директорът на бургаската Гражданска защита Йордан Лозев. Днес беше неучебен ден за няколко квартала на града. Два екипа са в Айтос, верижна машина изтегля лек автомобил и бус, колесен бронетранспортьор помага на товарна кола.

Веригите са задължителни за всички, които се движат по Ришкия и Айтоския проход и по пътя Обзор - Слънчев бряг. Там камионите трябва да пътуват без ремаркета и полуремаркета. Има някои населени места, в които електричеството временно е спряло, по този проблем се работи, каза още инженер Лозев. Пътят Миролюбово-Изворище е отворен. Подстъпите към затрупаните села в Руенско са пробити, има достъп до тях, днес децата в Руен също бяха освободени от училище. МТЛБ на „Гражданска защита” е там, за да бъде използвано при спешни случаи. Нуждаещите се от хемодиализа от Руен са отдавна извозени докъдето трябва.

Обстановката в Царево също се нормализира, ураганният североизточен вятър там е спрял, водите на река Велека се отдръпнаха и по пътя Ахтопол-Синеморец-Резово вече се минава. Електричество и вода има във всички населени места там.

Всички пътища в област Шумен са проходими при зимни условия, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. Движението през Ришки проход вече се осъществява без ограничения. В северната част на областта товарните автомобили трябва да се движат задължително с вериги и без ремаркета или полуремаркета. Всички пътища се обработват и почистват.

„В община Шумен няма затворени пътни участъци, пътищата са проходими при зимни условия”, съобщи Красимир Косев - главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението” към местната администрация. По думите му, пътят към селата Васил Друмев и Овчарово е почистен от техника на пътноподдържащата фирма, а  верижна машина е помогнала за разчистване на натрупаните снежни преспи. Всички автобусни линии в общината се обслужват.

Подбалканският път София - Бургас в района на прохода „Гълъбец” е почистен, опесъчен и проходим при зимни условия.