Обстановката в Североизточна България е овладяна
Обстановката в Североизточна България е овладяна / снимка: Дарик - Разград

Обстановката в Североизточна България, предизвикана от бурните ветрове е овладяна, съобщиха от пресцентъра на МДПБА.

Днес се очаква на извънредна сесия на Общинския съвет кметът на град Ветово, област Русе, да внесе предложение за отпускане на материали за възстановяване засегнатите от бедствието жилищни домове. Такива сесии ще бъдат проведени и в останалите пострадали общини на трите области.

Днес продължават огледите в най-тежко засегнатата област – Разград. Сформирани са две комисии от експерти от общините и министерството. Те трябва да определят размера на нанесените материални щети в общините Завет и Разград и да се предприемат действия за спешно подпомагане на пострадалите семейства.

В община Завет повечето пострадали обекти са в града, където са засегнати 200 къщи. Изцяло е паднал покривът на Младежкия дом, разрушена е голяма част от покривната конструкция на ОДЗ “Слънчо” и други инфраструктурни обекти. Много сгради са със счупени стъкла или с напълно отнесени прозорци заедно с дограмата, както и с частично разрушени покривни конструкции. Комисия ще извърши оглед на засегнатите от бурята жилищни сгради и в село Острово.

В община Разград експертите ще извършат огледи в селата Топчий, Побит камък и Просторно. Ураганният вятър е нанесъл щети на 68 къщи и селскостопански сгради село Топчий, а в село Побит камък са засегнати 30 сгради. Предвиждат се и огледа в село Свещари, община Исперих, където бурята отнесе част от покрива на читалището. Продължава работата на кризисните щабове в пострадалите общини, както и в ситуационния център на МДПБА.