Обстановката в района на село Градец се нормализира
Обстановката в района на село Градец се нормализира / netinfo

Нивото на река Тополовец през нощта достигна до дворовете на къщите в село Градец, Видинско. Снощи кметът на Видин Румен Видов бе в село Градец, където водите на р. Тополовец са залели зелени площи и дворното място в една от къщите. Незабавно в Градец е бил повикан екип на „Гражданска защита”. Повече от три часа е продължило обследването на причините за повишеното ниво по поречието на р. Тополовец и р. Рабровска, съобщават от общинската пресслужба.

Съществуваха опасения, че водата може да идва от изпускане на язовири на територията на общините Кула и Бойница. През изминалата нощ се наблюдава намаляване на нивото на р. Тополовец при с. Градец, макар че според жители на селото остават десетина сантиметра до излизането на реката от нормалното и корито. Засега не се съобщава за наводнени къщи и мазета.

Община Видин продължава да следи обстановката и има готовност за бърза реакция при опасност на населението и къщите. Около 16 литра на квадратен метър са падналите дъждове тази нощ във Видин.

Преди три години река Тополовец излезе от коритото си и заля дворове и основи на къщи. Тогава се оказа, че причината е изпускане на повече количества вода от язовир Кула.