Обстановката в Хасковско след пожарите е спокойна
Обстановката в Хасковско след пожарите е спокойна / снимка: Областна администрация-Хасково

Обстановката в Хасковска област след възникналите пожари е спокойна. Това каза пред Фокус шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. По думите му към момента на място дежурят около 15 пожарни екипа, като те ще останат в района през целия ден.

Пожарът в Харманлийско е под контрол

Комисар Николов добави, че през нощта 50 екипа са били ангажирани в потушаването на пожарите, като за осигуряване безопасността на хората са били ангажирани и огнеборци от Пловдив, София, Стара Загора и Ямбол. Той добави, че метеорологичните условия допълнително увеличават риска от възникването на пожари.

„Метеорологичните особености в района с високите температури и силния вятър довежда до бързото разпространение на огъня. Населените места са отдалечени от местата с центровете, където се намират общинските пожарни служби, като отнема между 10-15 минути да се отиде на мястото на пожара", обясни той.

Червен код за опасност от пожари в област Хасково

Главен комисар Николов коментира още, че вероятната причина за възникването на пожарите е техническа неизправност на селскостопанска техника или почистването на пасищата, като уточни, че причините все още се изясняват.