Обстановката след пороите в страната
Обстановката след пороите в страната / снимки: Sofia Photo Agency

На отделни места в страната обстановката след проливните дъждове продължава да е усложнена, но е под контрол, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Продължава отводняването на път Е-79 в Перник. Движението е пренасочено по обходен маршрут.

97 сигнала за наводняване на улици, приземни етажи и дворове е получила софийската дирекция на Национална служба „Гражданска защита”. Това съобщи за Дарик нейният директор Валери Младенов.

Създадена е добра организация съвместно с общината за наблюдение на нивото на реките Искър и Лесновска, допълни той.

Най-критична е ситуацията в квартал Гниляне, район Нови Искър – където в ранния следобед се е пробила дигата в лявата част по поречието и е преляла вдясно към психиатричната клиника. Няма пряка заплаха за хората в засегнатите от наводненията квартали, увери Валери Младенов.

Областният управител на София Тодор Модев заяви, че е осигурено денонощно наблюдение на язовирите и засега няма опасност от преливане. Според него необходимата сума за почистване на речните корита е 10 милиона лева.

В община Пловдив продължава работата по отпушване на шахти и по отводняване на улиците „Васил Априлов”, „Врацата” и „Христо Каналев”.

Над 70 литра за квадратен метър са падналите валежи в района на Рожен от 8 ч в събота, съобщиха от Метеорологичната станция на върха. Най-интензивният дъжд се е изсипал около 3 ч през нощта, когато за един час са измерени 30 литра на квадратен метър. Снежната покривка на Рожен е около 16 см.

Обстановката в Смолянска област вече се нормализира, съобщиха от Гражданска защита. Продължителните дъждове повишиха застрашително нивата на реки в района, но до преливане на речни корита не се стигна. С над 1,5 метра се повишиха нивата на реките Черна, Бяла, Въча, Девинска. Водното ниво на Черна и Бяла в района на квартал Устово в Смолян е достигнало около 2,50-2,80 метра.

Екипи на Гражданска защита, войници от 101-и алпийски батальон, затворници от общежитието в Смолян, аварийни групи на общините се включиха в издигането на стени от чували с пясък по речните корита. Общо шест населени места в общините Смолян и Девин все още са без електричество.

Проливният дъжд над Старозагорска област продължава. Прелял е язовир край село Съединение, община Братя Даскалови преля. Това съобщи за БТА инж. Веселин Кузманов, директор на Областна дирекция "Гражданска защита". Водата е насочена към преливния канал, няма сериозни щети.

Екипи на "Гражданска защита" отводняват къщите в село Обручище, община Гълъбово. Късно следобед се наводниха и къщи в село Еленино, близо до Стара Загора. Повишава се нивото на реките в областта. Все още е трудно проходима и магистрала "Тракия" край село Свобода на отсечката Стара Загора - Чирпан.

Дъждове се очакват и в понеделник. За 36 часа в Хасковска област са се излели между 60 и 120 литра на квадратен метър, съобщи Георги Барбов от областната метеорологична обсерватория в Хасково. Най-големи количества дъжд - до 120 литра на квадратен метър, са паднали по долината на река Арда и в Източните Родопи. Барбов отбеляза, че това е почти два пъти повече от месечната норма за ноември.