Обстановката на границата с Турция се нормализира
Обстановката на границата с Турция се нормализира / снимки: Impact Press Group

Ситуацията на българо-турската граница в района на Капитан Андреево постепенно се нормализира след 48-часова блокада. Опашката от ТИР-ове почти е стопена, около 8.00 ч. тази сутрин пред пункта е имало около 30 камиона, съобщиха от Митница Свиленград.

Очаква се по-късно през деня да се образува ново струпване на ТИР-ове, в случай че превозвачите, които бяха спрели на паркингите край Хасково и Харанли, решат да преминат по едно и също време, но ситуацията като цяло е овладяна, уверяват граничните власти.

Трафикът е интензивен, което е обичайно за уикендите, отбелязват още от Митница Свиленград. „Ще подсилим дежурствата и ще работим на пълни обороти”, съобщи за Дарик началникът на митницата Тодор Караиванов. Той добави, че се пренасочват служители от митническото управление в Свиленград и бюрото в Хасково, за да бъдат тировете обработвани по-бързо.

Късно снощи безпрецедентната блокада на Капитан Андреево, която продължи близо два дни, беше вдигната, след като Турция изпълни исканията на българските превозвачи. По време на среща на министъра на транспорта Кристиян Кръстев с протестиращите от българска страна пристигна и заместник-валията на Одрин, който донесе писмен документ, деклариращ, че срещу нашите превозвачи няма да бъдат прилагани рестриктивни мерки от страна на турските митнически власти.

След 15 дни транспортните министри на двете държави ще проведат среща, на която да обсъдят ситуацията от двете страни на границата.

Обстановката на границата с Турция се нормализира
netinfo

Тази сутрин на ГКПП Капитан Андреево на изход от страната има около 5 км чакащи камиони, на ГКПП Лесово - около 3 км. Служителите на Гранична полиция поддържат връзка с колегите си от областните дирекции на МВР в Хасково и Ямбол, които периодично пропускат чакащите на паркинги във вътрешността на страната товарни автомобили към границата. Леки коли и автобуси преминават без изчакване.

На останалите гранични пунктове трафикът е нормален.

Границата ни с Турция остана затворена два дни заради протест на българските превозвачи, които заявиха категорично, че докато не видят писмен документ, че Турция ще спре с незаконното задържане на български камиони, няма да вдигнат блокадата. Безпрецедентното затваряне на граничния пункт образува невиждана досега транспортна тапа, като колоната на ГКПП Капитан Андреево достигна 15 км.

В същото време около 300 турски шофьори организираха през петъчния ден контрапротест на пътя към границата за Турция и целият трафик беше блокиран за повече от час по обяд. Стигна се до безредици, след като ТИР притисна български полицай. На място бяха изпратени служители на МВР-Хасково, жандармерия и гранични полицаи, които да тушират напрежението.

Новини от Хасково