Общопрактикуващи лекари в Русе имат по над 5300 пациенти
Общопрактикуващи лекари в Русе имат по над 5300 пациенти / снимка: Impact Press Group

По над 5300 пациенти имат двама общопрактикуващи лекари в Русе, с което са първи в класацията сред останалите си колеги в областта. Това съобщи директорът на РЗОК в крайдунавския град Калоян Копчев. Тези джипита имат наети към практиката си по още двама лекари. След тях се нареждат личните лекари във Ветово и Сливо поле, които имат записани по над 4700 пациенти. Двама са джипитата с пациенти под 500.

Общо 117 са общопрактикуващите лекари в Русенско. От тях над 60 имат специалност - например акушер-гинеколог, инфекционист, психиатър. Общо 42 жалби са постъпили в РЗОК за тази година от пациенти. Проверките са установили, че само четири от тях са основателни, заяви Копчев. Едно от най-честите нарушения на джипитата и специалистите е неспазване на работното време.

Зъболекарите пък най-често допускат технически грешки, свързани с описването на зъбния статус на пациента. Доста са и случаите, при които се надвишава пакетът от дейности за година на пациент - манипулациите, които се заплащат от здравната каса, не са отразявани в здравноосигурителната книжка и така една манипулация може да се отчете два пъти от денталните специалисти. Възрастните имат право на две дейности за плащане от здравната каса и един преглед, а децата - четири дейности и един преглед, отбелязва БТА.

На територията на областта има девет лечебни заведения за болнична помощ, като многопрофилните болници са две - в Русе и в Бяла.