Общо 17 са умрелите птици при Дуранкулашкото езеро
Общо 17 са умрелите птици при Дуранкулашкото езеро / netinfo

На две места в района на Дуранкулашкото езеро са открити общо 17 умрели птици от вида белочела водна кокошка, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите, като се позовава на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. д-р Жеко Байчев.

Екип на службата в Добрич е извършил на място оценка на състоянието на мъртвите птици. Картината от аутопсията не е показала съмнение за заболяването птичи грип. Около част от умрелите птици са намерени гилзи от извършен отстрел.

В Референтната лаборатория в София са изпратени проби от умрелите птици с цел да бъде потвърдено отхвърлянето на диагнозата птичи грип. Първите предварителни резултати ще бъдат готови на 16 януари, вторник. Ограничен е достъпът до местата, където са намерени птиците.

От Националната ветеринарномедицинска служба уточняват, че не е започнал прелетът на дивата белочела гъска, която е основен преносител на заболяването птичи грип.

В момента на река Днепър се намират 5-6 милиона птици, като все още високите температури задържат прелета им на юг.

Птиците обичайно се разделят на три потока, като първият минава над Румъния и България, вторият – над Германия и Австрия, а третият достига Великобритания, припомня доц. Байчев.

Други новини от Добрич