Румен Петков
Румен Петков / БГНЕС
От партията се похвалиха с близо 50 кмета и над 100 общински съветници
„Имаме избрани повече от 100 общински съветници, близо 40 от тях са от самостоятелни листи и това не може да не ни прави доволни от изборния резултат“.

Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция в централата на партията, цитиран от Агенция „Фокус“. Петков подчерта, че партията има близо 50 избрани кметове на кметства, от които 10 са самостоятелно издигнати, а повече от 30 са в коалиционно участие, но с водеща роля на АБВ.

Резултати от балотажите за районни кметове в София при 100% протоколи

„Веднага подчертавам – много тежки и лоши резултати в София, Пловдив, Стара Загора и Бургас“, отчете Петков, но изтъкна, че партията все пак отчита „солидно присъствие“ в някои региони. От АБВ припомниха още, че двама от районите кметове на София получиха тяхната подкрепа и са били избрани още на първи тур. „Това са кметът на „Изгрев“ Делян Георгиев и независимият кандидат на Община Панчарево - Николай Петров“, уточни още Петков.

ГЕРБ печели 16 областни града, БСП - 4, ДПС запази властта в Кърджали

Партията отчете и силно представяне във Врачанксия регион, където печели кметско място в община Роман и в няколко от големите села.

На пресконференцията новибраният кмет на Стрелча Стойно Чачов обяви, че в изборната нощ един от общинските съветници на АБВ в града е бил пребит и призова органите на реда се сезират за случая. От партията поискаха още оставката на директора на ОДМВР - Плевен, заради действия на полицията по време на изборите, както и обвиниха ЦИК в "грубо покаване на закона". 
Агенция "Фокус"