Общините от Асоциацията на българските градове и региони в стачна готовност
Общините от Асоциацията на българските градове и региони в стачна готовност / Снимка: БГНЕС
Общините, членуващи в Асоциацията на българските градове и региони (АБГР), излязоха с декларация, в която настояват категорично да бъдат увеличени заплатите на служителите в местните администрации. Те са в стачна готовност, ако въпросът не бъде разгледан от правителството, каза председателят на асоциацията и кмет на Община Плевен Найден Зеленогорски.

Асоциацията предлага промени в законодателството, осигуряващи възможност за финансова стабилност на общините и районите. Идеята е два пъти годишно да се отпускат средства на общините от преизпълнението на данъка за облагане на доходите от физически лица. До трайното уреждане на въпроса следва да се осигурят допълнителни средства за Фонд „Работна заплата” от Републиканския бюджет, се казва в декларацията.

От АБГР предлагат това да стане чрез по-висок процент на средната брутна заплата, предвиден от съответната община, т.е. да се увеличи базата на работната заплата. Десните и дясно-центристки общини ще настояват за среща с министър-председателя Сергей Станишев. Те предвиждат и свикване на общо събрание, на което да бъдат формулирани исканията им към правителството. Ако исканията не бъдат изпълнени, ще се стигне и до стачни действия, които по закон ще бъдат символични и няма да се отразят на работата с граждани, категоричен беше Зеленогорски.

Той изрази увереност, че всички общини в България ще подкрепят исканията на Асоциацията независимо от политическите предпочитания. Според него сриването на административния капацитет ще нанесе такъв тежък удар, който не може да бъде поправен за цяло десетилетие.